Paratifoza porumbeilor - partea a II a

- Categories : Articol

Diagnosticul

În cazul suspiciunii de salmoneloză (paratifoza), pe baza simptomelor sau a ceea ce se observa la autopsie, diagnosticul trebuie confirmat prin examen bacteriologic. Materialul de insamantat (proba), cum ar fi excrementele sau portiuni din organe, este aplicat pe medii (de cultura) selective. În plus, aceste materiale sunt inoculate  într-un bulion special de imbogatire pentru a identifica infecțiile mai dificil de detectat (cand salmonella se gaseste in cantitate mica). Pentru confirmare se folosesc reacții de aglutinare cu seruri antisalmonelice, bazate pe reactia dintre antigen (salmonella din probe) și anticorpii din seruri.

Aceasta metoda este valoroasa în faza acută a infectiei, insa atunci cand aceasta   trece in faza cronică,  reacțiile fals negative apar destul de des (la analiza).

De obicei folosim metoda de depistare din excremente. Prin testarea diferitelor secțiuni (din voliera) este posibil să se stabilească in care compartiment se află porumbeii care elimină  sallmonela prin fecale.

Ce facem cand avem o crescatorie contaminata ?

În fiecare an, găsim o serie de crescatorii care au porumbei contaminați cu această bacterie. În aceste cazuri, este important să se intreprinda o serie de acțiuni pentru a restrange presiunea de infecție și a limita excreția bacteriei de catre porumbei pe cât posibil. Administrarea exclusivă a medicamentelor este, așa cum am menționat anterior, aruncarea banilor pe fereastră. Vom vedea ca eliminarea bacteriei prin excretii începe din nou doar o lună mai târziu. Cu toate acestea, este important să se administreze un tratament bun, în caz de infecție acută, pentru o durată suficientă și doze suficient de mari.

Dar asta nu este tot. De asemenea, includeți curățarea și dezinfectarea minuțioasă a crescătoriei cu un agent dezinfectatnt eficient. Vă recomandăm Vikron S în acest scop. Această dezinfectare va trebui repetată de mai multe ori. Experiența practică, de-a lungul anilor, ne învață că pâna și crescătoriile care au fost goale pentru o perioadă mai lungă de timp, din cauza paratifozei, dupa repopulare vor arăta uneori rapid cazuri noi de paratifoză. Nu ar trebui să subestimați aceasta bacterie !  Pe de altă parte, prezenta ei nu este un motiv de a intra în panică. Abordati situația cu o atitudine  rezonabila .

 

 

Deci, vaccinăm?

Trebuie să ne asumăm și acest lucru. Cu toții suntem obișnuiți să ne ferim de boli  printr-o vaccinare adecvată cu vaccinul pentru paramixoviroză. Aceasta procedura este déjà uzuala, crescatorii nu sunt lasati să uite de a beneficia în mod regulat de această vaccinare, dar ce se întâmplă cu vaccinul pentru  paratifoză ?

Ne putem aștepta ca porumbeii vaccinați să nu se mai îmbolnăvească? Din păcate, la aceasta intrebare nu se poate răspunde cu un DA. Am văzut si porumbei vaccinați în mod corespunzător pentru paratifoza la care mai apar umflături pe aripi. Pentru diverși crescători, aceasta este dovada că vaccinul nu funcționează. Pot înțelege această reacție a lor, dar ea este nejustificată. Trebuie să vedem vaccinarea pentru paratifoză în lumina a ceea ce a fost destinata sa fie, si anume reducerea bolii prin minimizarea eliminarii în excremente, reducând astfel șansa infectarii unor noi gazde (transmiterea la alti porumbei). Porumbeii care sunt vaccinați de două ori la un interval de trei săptămâni între vaccinari vor dezvolta anticorpi în sângele lor, care pot ajuta la distrugerea salmonelelor care au patruns in organism (intestine) înainte ca ele sa se localizeze în ficat. În practică, observăm o reducere a excreției bacteriei în excrementele porumbeilor după administrarea vaccinului de paratifoza.

Este mai bine să vă economisiți banii dacă doriți să vă vaccinați porumbeii doar pentru a nu mai avea  umflături pe aripi. Însă, având în vedere restrângerea bolii și eliminarea sursei infecției în crescatorie într-o etapă ulterioară, acest vaccin se poate dovedi cu siguranță util.

In acest sens este important ca acești crescătorii care vaccineza pentru că porumbeii le-au fost afectați de această bacterie tăcută și ucigașă, să realizeze că vaccinul trebuie repetat în mod regulat și că atingerea obiectivului necesită răbdare. Așadar, crescătorii care dau vaccinării o șansă împotriva acestei boli își pot păstra mai bine banii în buzunare. O politică de vaccinare adecvată ar trebui să facă parte dintr-o abordare  detaliată a problemei salmonellozei.

Creșterea rezistenței

 În plus față de măsurile menționate anterior pentru a sorta cele mai mari probleme în timpul focarului, este important să începeți să acordați atenție cresterii rezistentei porumbeilor si să aflați despre posibilitățile existente astăzi. Mai multe companii de pe piață sprijină crescătorii în acest scop. Dacă totuși doriți să faceți efortul de a citi literatura de specialitate pe această temă, veți găsi o mulțime de sfaturi pentru a îmbunătăți obiceiurile înrădăcinate - care sunt in parte cauza unei  rezistențe slabe a porumbeilor.

Când organismul este contaminat cu bacilii de paratifoză, va avea loc o competiție cu celelalte bacterii prezente în intestine. O flora intestinala buna si sanatoasa nu va face loc usor pentru nou-veniti. Supraviețuirea celui mai puternic se aplică și in cazul florei intestinale. Deși există opinii diferite în această privință, mulți oameni cred că susținerea florei intestinale cu bacterii intestinale bune are locul său în gestionarea corectă a paratifozei. Aceasta înseamnă că se pot administra pre - și probiotice  în mod regulat.

Bacteria Salmonella este un agressor care, după cum se știe, poate cauza probleme în multe locuri diferite din corpul porumbeilor. În mod normal intră în organism prin intestine. Deci, prima linie de apărare corectă ar trebui să fie aici. Funcționarea corectă a florei intestinale joacă un rol important în acest sens., Prin administrarea de antibiotice in scop preventiv, nu ajutați flora intestinală ci ea este pusa sub presiune. Accentul ar trebui, de fapt, din mai multe motive, să fie pus pe întărirea florei intestinale. Ar trebui să limităm antibioticele printr-un management adecvat, pe cât posibil, până la aparitia cazului in care administrarea antibioticelor se dovedește a fi neaparat necesară. Aceasta înseamnă aparitia focarelor de boala cu cazuri clinice, cand are loc excreția bacteriilor din intestine. Sunt multi medici veterinari care cred că este bine să le oferiți porumbeilor un tratament preventiv în toamnă. Pentru anumite crescatorii, ar putea fi o serie de argumente în favoarea acestui procedeu, dar in alte crescatorii uneori sunt mai multe argumente impotriva administrarii tratamentelor cu antibiotice  decat in favoarea lor.

Reguli

Guvernul (olandez) schimbă regulile in ceea ce privește posibilitățile de utilizare a antibioticelor (in sensul limitarii folosirii lor). În lumina acestei situatii, ar fi de asemenea înțelept să luăm în considerare administrarea (adesea inutilă) a tratamentelor de paratifoză in scop preventiv în toamnă.

Când i-am convins pe crescători că, de obicei, arunca banii pe fereastră (cu tratamentele preventive), mi-au raspuns adesea ca intr-adevăr, nu vedeau o diferență în rezultatele lor la reproducere și in alte aspecte.  Dar puterea obișnuinței este adesea mai puternică decât bunul simț. Teama de rezultatul slab al reproducerii determină mulți crescători să nu renunte la administrarea tratamentului pentru paratifoza în timpul toamnei, an de an. Ei folosesc întotdeauna argumentul că acesta este motivul pentru care au rezultate atât de bune la reproducere.

Rezultatele slabe ale reproducerii nu sunt cauzate exclusiv de paratifoză. Sunt crescatorii in care multe alte bacterii pot juca un rol important in perioada de reproductie. In aceste cazuri administrarea antibioticelor poate arata un anumit efect pozitiv prin faptul că presiunea infecțioasa este scăzută la modul general si nu este vorba neaparat de presiunea infecțioasa a bacilului paratifozei. Dar nu este, așa cum am menționat mai înainte, mai înțelept să contribuim la creșterea rezistenței? Porumbeii cu o rezistență suficient de mare nu vor fi probabil afectati sau vor fi afectați in rare cazuri de aceasta bacterie sau de  altele.  

Atunci când susținem rezistența porumbeilor, vitalitatea lor generală crește, iar flora intestinală bună nu este ucisă de antibiotice. Cercetările efectuate de un microbiolog din New York, profesorul Martin Blaser, au scos la lumină faptul că, după fiecare tratament de antibiotice, unele tipuri de bacterii intestinale bune au dispărut definitiv din flora intestinală. Așadar, furnizarea de antibiotice în mod regulat este un proces rău pe termen lung. Mai mult, cercetările arată din ce în ce mai des că flora noastră intestinală joacă un rol în maturizarea completă a sistemului nostru imunitar. În termeni populari, flora intestinală se asigură că  rezistența organismului poate crește pana la potențialul său maxim. Cercetarile intaresc in continuare perspectiva ca oferirea frecventă de antibiotice  organismelor tinere ar putea încetini și limita dezvoltarea sistemului lor imunitar. Este foarte  posibil să punem cu adevărat „căruța în fața calului” în acest caz. Dar încă o dată, cea mai mare bariera este puterea obișnuinței care încetinește acceptarea noilor perspective.

Sumarizat, programul de management al crescatoriilor in care este diagnosticat un focar de paratifoză constă în:

1. Tratamente cu cel mai potrivit medicament, cu o doză suficient de mare și pentru o durată suficientă. Cel mai potrivit medicament este determinat prin examen bacteriologic si antibiograma !!!

2. Curățarea și dezinfectarea minuțioasă a crescătoriilor cu dezinfectant corespunzător.

3. Vaccinarea întregii populații de porumbei

4. Creșterea imunității generale și scăderea presiunii infecției prin evitarea pe cât posibil a stresului, pe langa alte măsuri.

5. Aplicarea regulată a pre- și probioticelor

6. Monitorizarea situației din crescătorie printr-o examinare bacteriologică regulată  prin colectarea unui set de probe  de fecale.

Combinația dintre aceste masuri poate crea o situație acceptabilă, facand ca ca boala să fie din nou tinuta sub control .

Rămâne o întrebare dacă este necesar să vaccinați preventiv porumbeii care nu au  probleme. Se poate afirma că nu apar nici un fel de probleme dupa vaccinarea porumbeilor cu un vaccin bun. Dacă presiunea infecției este scăzută crescatorii se  pot abține de la vaccinarea preventivă. Dar, odată ce colegii la club, încep să vorbească tot mai mult despre  contaminarea cu paratifoză, este mai bine să fii în siguranță decât să-ți pară rău și să vaccinezi preventiv porumbeii. O simplă schemă preventivă cu antibiotice nu va fi eficientă, deoarece porumbeii nu vor mai rămâne cu niciun fel de protecție la final.

Traducerea si adapatarea textului dupa  Dr. Vet. Peter Boskamp

 Diagnosticul

În cazul suspiciunii de salmoneloză (paratifoza), pe baza simptomelor sau a ceea ce se observa la autopsie, diagnosticul trebuie confirmat prin examen bacteriologic. Materialul de insamantat (proba), cum ar fi excrementele sau portiuni din organe, este aplicat pe medii (de cultura) selective. În plus, aceste materiale sunt inoculate  într-un bulion special de imbogatire pentru a identifica infecțiile mai dificil de detectat (cand salmonella se gaseste in cantitate mica). Pentru confirmare se folosesc reacții de aglutinare cu seruri antisalmonelice, bazate pe reactia dintre antigen (salmonella din probe) și anticorpii din seruri.

Aceasta metoda este valoroasa în faza acută a infectiei, insa atunci cand aceasta   trece in faza cronică,  reacțiile fals negative apar destul de des (la analiza).

De obicei folosim metoda de depistare din excremente. Prin testarea diferitelor secțiuni (din voliera) este posibil să se stabilească in care compartiment se află porumbeii care elimină  sallmonela prin fecale.

Ce facem cand avem o crescatorie contaminata ?

În fiecare an, găsim o serie de crescatorii care au porumbei contaminați cu această bacterie. În aceste cazuri, este important să se intreprinda o serie de acțiuni pentru a restrange presiunea de infecție și a limita excreția bacteriei de catre porumbei pe cât posibil. Administrarea exclusivă a medicamentelor este, așa cum am menționat anterior, aruncarea banilor pe fereastră. Vom vedea ca eliminarea bacteriei prin excretii începe din nou doar o lună mai târziu. Cu toate acestea, este important să se administreze un tratament bun, în caz de infecție acută, pentru o durată suficientă și doze suficient de mari.

Dar asta nu este tot. De asemenea, includeți curățarea și dezinfectarea minuțioasă a crescătoriei cu un agent dezinfectatnt eficient. Vă recomandăm Vikron S în acest scop. Această dezinfectare va trebui repetată de mai multe ori. Experiența practică, de-a lungul anilor, ne învață că pâna și crescătoriile care au fost goale pentru o perioadă mai lungă de timp, din cauza paratifozei, dupa repopulare vor arăta uneori rapid cazuri noi de paratifoză. Nu ar trebui să subestimați aceasta bacterie !  Pe de altă parte, prezenta ei nu este un motiv de a intra în panică. Abordati situația cu o atitudine  rezonabila .

 

 

Deci, vaccinăm?

Trebuie să ne asumăm și acest lucru. Cu toții suntem obișnuiți să ne ferim de boli  printr-o vaccinare adecvată cu vaccinul pentru paramixoviroză. Aceasta procedura este déjà uzuala, crescatorii nu sunt lasati să uite de a beneficia în mod regulat de această vaccinare, dar ce se întâmplă cu vaccinul pentru  paratifoză ?

Ne putem aștepta ca porumbeii vaccinați să nu se mai îmbolnăvească? Din păcate, la aceasta intrebare nu se poate răspunde cu un DA. Am văzut si porumbei vaccinați în mod corespunzător pentru paratifoza la care mai apar umflături pe aripi. Pentru diverși crescători, aceasta este dovada că vaccinul nu funcționează. Pot înțelege această reacție a lor, dar ea este nejustificată. Trebuie să vedem vaccinarea pentru paratifoză în lumina a ceea ce a fost destinata sa fie, si anume reducerea bolii prin minimizarea eliminarii în excremente, reducând astfel șansa infectarii unor noi gazde (transmiterea la alti porumbei). Porumbeii care sunt vaccinați de două ori la un interval de trei săptămâni între vaccinari vor dezvolta anticorpi în sângele lor, care pot ajuta la distrugerea salmonelelor care au patruns in organism (intestine) înainte ca ele sa se localizeze în ficat. În practică, observăm o reducere a excreției bacteriei în excrementele porumbeilor după administrarea vaccinului de paratifoza.

Este mai bine să vă economisiți banii dacă doriți să vă vaccinați porumbeii doar pentru a nu mai avea  umflături pe aripi. Însă, având în vedere restrângerea bolii și eliminarea sursei infecției în crescatorie într-o etapă ulterioară, acest vaccin se poate dovedi cu siguranță util.

In acest sens este important ca acești crescătorii care vaccineza pentru că porumbeii le-au fost afectați de această bacterie tăcută și ucigașă, să realizeze că vaccinul trebuie repetat în mod regulat și că atingerea obiectivului necesită răbdare. Așadar, crescătorii care dau vaccinării o șansă împotriva acestei boli își pot păstra mai bine banii în buzunare. O politică de vaccinare adecvată ar trebui să facă parte dintr-o abordare  detaliată a problemei salmonellozei.

Creșterea rezistenței

 În plus față de măsurile menționate anterior pentru a sorta cele mai mari probleme în timpul focarului, este important să începeți să acordați atenție cresterii rezistentei porumbeilor si să aflați despre posibilitățile existente astăzi. Mai multe companii de pe piață sprijină crescătorii în acest scop. Dacă totuși doriți să faceți efortul de a citi literatura de specialitate pe această temă, veți găsi o mulțime de sfaturi pentru a îmbunătăți obiceiurile înrădăcinate - care sunt in parte cauza unei  rezistențe slabe a porumbeilor.

Când organismul este contaminat cu bacilii de paratifoză, va avea loc o competiție cu celelalte bacterii prezente în intestine. O flora intestinala buna si sanatoasa nu va face loc usor pentru nou-veniti. Supraviețuirea celui mai puternic se aplică și in cazul florei intestinale. Deși există opinii diferite în această privință, mulți oameni cred că susținerea florei intestinale cu bacterii intestinale bune are locul său în gestionarea corectă a paratifozei. Aceasta înseamnă că se pot administra pre - și probiotice  în mod regulat.

Bacteria Salmonella este un agressor care, după cum se știe, poate cauza probleme în multe locuri diferite din corpul porumbeilor. În mod normal intră în organism prin intestine. Deci, prima linie de apărare corectă ar trebui să fie aici. Funcționarea corectă a florei intestinale joacă un rol important în acest sens., Prin administrarea de antibiotice in scop preventiv, nu ajutați flora intestinală ci ea este pusa sub presiune. Accentul ar trebui, de fapt, din mai multe motive, să fie pus pe întărirea florei intestinale. Ar trebui să limităm antibioticele printr-un management adecvat, pe cât posibil, până la aparitia cazului in care administrarea antibioticelor se dovedește a fi neaparat necesară. Aceasta înseamnă aparitia focarelor de boala cu cazuri clinice, cand are loc excreția bacteriilor din intestine. Sunt multi medici veterinari care cred că este bine să le oferiți porumbeilor un tratament preventiv în toamnă. Pentru anumite crescatorii, ar putea fi o serie de argumente în favoarea acestui procedeu, dar in alte crescatorii uneori sunt mai multe argumente impotriva administrarii tratamentelor cu antibiotice  decat in favoarea lor.

Reguli

Guvernul (olandez) schimbă regulile in ceea ce privește posibilitățile de utilizare a antibioticelor (in sensul limitarii folosirii lor). În lumina acestei situatii, ar fi de asemenea înțelept să luăm în considerare administrarea (adesea inutilă) a tratamentelor de paratifoză in scop preventiv în toamnă.

Când i-am convins pe crescători că, de obicei, arunca banii pe fereastră (cu tratamentele preventive), mi-au raspuns adesea ca intr-adevăr, nu vedeau o diferență în rezultatele lor la reproducere și in alte aspecte.  Dar puterea obișnuinței este adesea mai puternică decât bunul simț. Teama de rezultatul slab al reproducerii determină mulți crescători să nu renunte la administrarea tratamentului pentru paratifoza în timpul toamnei, an de an. Ei folosesc întotdeauna argumentul că acesta este motivul pentru care au rezultate atât de bune la reproducere.

Rezultatele slabe ale reproducerii nu sunt cauzate exclusiv de paratifoză. Sunt crescatorii in care multe alte bacterii pot juca un rol important in perioada de reproductie. In aceste cazuri administrarea antibioticelor poate arata un anumit efect pozitiv prin faptul că presiunea infecțioasa este scăzută la modul general si nu este vorba neaparat de presiunea infecțioasa a bacilului paratifozei. Dar nu este, așa cum am menționat mai înainte, mai înțelept să contribuim la creșterea rezistenței? Porumbeii cu o rezistență suficient de mare nu vor fi probabil afectati sau vor fi afectați in rare cazuri de aceasta bacterie sau de  altele.  

Atunci când susținem rezistența porumbeilor, vitalitatea lor generală crește, iar flora intestinală bună nu este ucisă de antibiotice. Cercetările efectuate de un microbiolog din New York, profesorul Martin Blaser, au scos la lumină faptul că, după fiecare tratament de antibiotice, unele tipuri de bacterii intestinale bune au dispărut definitiv din flora intestinală. Așadar, furnizarea de antibiotice în mod regulat este un proces rău pe termen lung. Mai mult, cercetările arată din ce în ce mai des că flora noastră intestinală joacă un rol în maturizarea completă a sistemului nostru imunitar. În termeni populari, flora intestinală se asigură că  rezistența organismului poate crește pana la potențialul său maxim. Cercetarile intaresc in continuare perspectiva ca oferirea frecventă de antibiotice  organismelor tinere ar putea încetini și limita dezvoltarea sistemului lor imunitar. Este foarte  posibil să punem cu adevărat „căruța în fața calului” în acest caz. Dar încă o dată, cea mai mare bariera este puterea obișnuinței care încetinește acceptarea noilor perspective.

Sumarizat, programul de management al crescatoriilor in care este diagnosticat un focar de paratifoză constă în:

1. Tratamente cu cel mai potrivit medicament, cu o doză suficient de mare și pentru o durată suficientă. Cel mai potrivit medicament este determinat prin examen bacteriologic si antibiograma !!!

2. Curățarea și dezinfectarea minuțioasă a crescătoriilor cu dezinfectant corespunzător.

3. Vaccinarea întregii populații de porumbei

4. Creșterea imunității generale și scăderea presiunii infecției prin evitarea pe cât posibil a stresului, pe langa alte măsuri.

5. Aplicarea regulată a pre- și probioticelor

6. Monitorizarea situației din crescătorie printr-o examinare bacteriologică regulată  prin colectarea unui set de probe  de fecale.

Combinația dintre aceste masuri poate crea o situație acceptabilă, facand ca ca boala să fie din nou tinuta sub control .

Rămâne o întrebare dacă este necesar să vaccinați preventiv porumbeii care nu au  probleme. Se poate afirma că nu apar nici un fel de probleme dupa vaccinarea porumbeilor cu un vaccin bun. Dacă presiunea infecției este scăzută crescatorii se  pot abține de la vaccinarea preventivă. Dar, odată ce colegii la club, încep să vorbească tot mai mult despre  contaminarea cu paratifoză, este mai bine să fii în siguranță decât să-ți pară rău și să vaccinezi preventiv porumbeii. O simplă schemă preventivă cu antibiotice nu va fi eficientă, deoarece porumbeii nu vor mai rămâne cu niciun fel de protecție la final.

Traducerea si adapatarea textului dupa  Dr. Vet. Peter Boskamp

 

Related posts

Share this content

Add a comment