PARAZIŢI EXTERNI (ECTOPARAZIŢI) LA PORUMBEI

- Categories : Articol

Căpuşele 

Dermanyssus spp (căpuşa roşie)Argas spp. (căpuşa moale) 

Porumbeii sunt neliniştiţi, agitaţi, prezintă prurit, deplumaţii, dermatite. Apare oboseala, anemia şi tulburări nervoase (paralizia de căpuşe)

Căpușele roși nu o să le găsim pe porumbel în timpul zilei, ele stau ascunse în crăpăturile din adăposturi , noapte însă ies din adăpost și încep să se hrănească . 

O soluție eficinetă pentru a scapa de ele, este pulverizarea sau afumarea adăposturilor  adăposturilor cu soluții pe baza pe Deltametrin, Esbiotrin, Piperonil Butoxid.

Ornithonyssus spp.  (căpuşa neagră) Spre deosebire de Dermanyssus spp., trăieşte permanent pe porumbel. Apar printre pene ca mici puncte negre.

Acarienii pielii şi penelor  Syringophylus spp.

Dermatoglyphus spp. Pterolychus spp.Analges spp(“păduchi de pană”)

Prezenţa paraziţilor în pene. Pierderi de pene. Locul plăgii va fi deasemeni afectat. Părţi din pană rămân în foliculi şi deseori conţin paraziţi. 

Râile 

Cnemidocoptes spp. C.laevis var.columbae  (râia deplumantă) . Apare o dermatoză eritemo-crustoasă,deplumantă,pruriginoasă,foarte contagioasă. Cu cât e mai cald, porumbelul se scarpină mai intens. Ex.microscopic al raclatului din piele. A nu se confunda cu năpârlirea fiziologică (care nu e însoţită de prurit). 

C.mutans (rîia picioarelor, văroasă)

 Dermatoză crustoază profilerativă, cronică, benignă a picioarelor, cu contagiozitate redusă. Examen microscopic al raclatului din cruste. 

Laminosioptes cysticola (rîia nodulară)  Se întâlnesc noduli mici, localizaţi subcutanat în ţesutul conjunctiv din regiunile gâtului, trunchiului şi ale picioarelor. Se palpează nodulii mici, localizaţi subcutanat, care se simt ca nişte fire de nisip. Examen microscopic al nodulilor.

Acarienii căilor respiratorii Sternostonia tracheocolum (păduchele traheeal), Cytodites nudus. 

Acarienii căilor respiratorii produc tulburări respiratorii, stare de oboseală cronică, slăbire, axfisiere, chiar moarte. Ex.microscopic (în general post mortem). Se poate încerca cu bune rezultate ROMBENDAZOL SUPER (1/4 cpr/porumbel/zi, 2-3 zile consecutiv, repetat după 3 săptămâni)

Păduchi malofagi (Columbicola spp.Lipeurus spp.Goniodes spp.Menopon spp.Peniculus spp.)

Instabilitate, deprecierea penajului, scărpinare (prurit, slăbire) vitalitate şi productivita-te redusă.Porumbeii se ciugulesc continuu, pot părăsii şi cuibul. Se observă ouă ataşate de pene.

Se observă cu ochiul liber paraziţii şi ouăle ataşate de penaj. 

Puricii

Ceratophyllus gallinae C. columbae.  Anemie, prurit (scărpinat) stare de nelinişte, instabilitate, slăbiciune. Puricii se întâlnesc mai rar pe porumbei. Apar mai frecvent în mediu (adăpost). 

Ploşniţele Cimex lecturaris C.columbaris

Anemie, prurit violent la locul înţepătzruu,dezvoltare anevoioa-să mortalitate. Paralizia şi infecţiile cu spirochete pot apare ca sechele (după înţepături). Se examinează noaptea adăposturile şi porumbeii (care sunt agitaţi, se scarpină, se mişcă).

Musculiţele hipoboscide ,Lynchia maura ,Pseudolynchia canaressis,Ornythomya avicularia

Iritaţie, nelinişte, anemie severă ce conduce la moarte în special la tineret. Transmit Haemoproteus spp (agentul malariei). 

Insectele trăiesc iarna pe păsări (ca adulţi) sau ca larve în adăpost. 

Se observă insectele ascunse între pene ce sug sângele gazdelor. Se mişcă cu rapiditate în penajul păsărilor afectate.

Alte insecte hematofage (ţânţari, muşte negre, gândaci, etc) 

Anemie, iritaţie, performanţe reduse, dermatite. Pot transmite paraziţi ai sângelui (malaria) virusuri şi bacterii patogene. Se observă în special noaptea când se hrănesc.

Mare majoritate a paraziților enumerați mai sus nu trebuie să fie mai regăsiți  în lotul nostru de porumbei deorece afectează grav perfomanțele porumbeilor noștri. 

Substanțe active în lupta cu ecto paraziții  Cypermethrina și permethrinul sunt piretroide de sinteză cu acţiune insecticidă deosebit de intensă (de 200-500 ori mai mare decât cea a substanţelor organoclorurate şi a substanţelor organofosforice), care se realizează prin contact sau ingestie. Nivelul scăzut al concentraţiei pulberii şi toxicitatea redusă asigură un coeficient de siguranţă notabil, deopotrivă pentru animale, operatorii care îl manipulează şi mediul înconjurător. 

Mai putem folosii și pipete spot on sau picături pe baza de  ivermectina sau avermectină ce se aplică la baza gâtului , însă trebuie să avem grijă să fie cu cel puțin o lună înainte de începerea zborurilor.

Share this content

Add a comment