Nutriție, vitamine și minerale

- Categories : Articol

În columbofilia modernă, crescătorii sunt conștienți de faptul că hrănirea presupune mult mai mult decât doar cereale și grit. Cu siguranță, boabele sunt o sursă excelentă de energie, proteine și fibre, dar au un conținut scăzut de minerale, oligoelemente și vitamine necesare pentru efortul depus într-un concurs sau pentru creșterea unor pui de calitate.

De multă vreme, crescătorii au folosit cerealele pentru a furniza mineralele din dieta porumbelului de curse și de reproducere, dar abia recent și-au dat seama că ele nu conțin toate mineralele și oligoelementele necesare pentru succesul susținut în cursă și reproducere. Vitaminele trebuie adăugate și în hrana porumbelului. Au înțeles această nevoie de vitamine, văzând beneficiile oferirii de spanac și morcovi păsărilor lor. Astăzi, majoritatea crescătorilor oferă suplimente de vitamine în apă sau pe alimente.

Teoria nutriției porumbeilor este destul de ușor de înțeles.

Crescătorul trebuie să ofere:

Cereale pentru energie, proteine și fibre.

Minerale granule, minerale sub formă de pudră și oligoelemente

Vitaminele sunt administrate de obicei cu oligoelemente în apă.

Energie suplimentară, vitamine și proteine pot fi administrate sub formă de uleiuri speciale pe alimente în perioadele solicitante, de concurs, sau când adulții își hrănesc puii.

Porumbeii pot supraviețui numai cu grâne și grit, dar nu pot atinge nivelul de sănătate necesar pentru a rezista concursurilor și reproducției. În cele din urmă, sănătatea lor se va prăbuși sub aceste presiuni fizice extreme. O hrană bună va controla majoritatea bolilor porumbeilor. De exemplu, există o creștere majoră a mineralelor și a oligoelementelor necesare atunci când porumbeii adulți hrănesc puișorii, dar gritul singur nu oferă toate mineralele și oligoelementele necesare pentru o sănătate continuă. Fără aditivi minerali, rezultatul final se reflectă adesea în probleme de depunere a ouălor, focare de tricomonoză și alte boli. În timpul cursei există necesități crescute de energie, proteine și vitamine, precum și oligoelemente și minerale. Zburătorii obosesc ușor și sunt mai susceptibili la bolile respiratorii și tricomonoză atunci când nu sunt furnizate vitamine și minerale suplimentare.

Amestecurile de furaje (cereale) nu oferă suficiente vitamine și minerale pentru performanțe de top. Crescătorul trebuie să aleagă un amestec de hrană care să asigure echilibrul energetic și proteic necesar pentru fiecare etapă particulară a calendarului porumbeilor. La reproducție și năpârlire, păsările necesită un amestec de cereale care are un conținut mai ridicat de proteine, diferit decât pentru porumbelul aflat în timpul sezonului de curse. Amestecul de hrană necesită cel puțin șase tipuri diferite de boabe în amestec pentru a obține cel mai bun nivel și calitate proteică (adică echilibrul aminoacizilor esențiali). Cea mai bună calitate a proteinelor este rar întâlnită, iar deficiențele de lizină (un aminoacid foarte important pentru porumbel) sunt frecvente în amestecurile de cereale cu mai puțin de 4 cereale. Calitatea proteinelor amestecului de cereale poate fi îmbunătățită prin adăugarea de suplimente proteice / aminoacizi înainte de hrănire.

Toate boabele au un conținut scăzut de calciu (0,01- 0,20%) și sodiu (20-600ppm). Fosforul, cuprul, zincul, manganul și seleniul sunt, de asemenea, scăzute în unele boabe. Concentrațiile de vitamine din semințe sunt foarte variabile. Semințele nu conțin vitamina A (porumbul oferă carotenoizi) sau vitamina D. Nivelurile de vitamina E și vitamina K sunt mici până la nedetectabile. Printre vitaminele B, riboflavina, niacina și acidul pantotenic sunt adesea scăzute, iar vitamina B12 nu este prezentă. Aceasta înseamnă că vitaminele, mineralele și oligoelementele care lipsesc din cereale trebuie date porumbeilor într-o formă sau alta. Mulți crescători folosesc spanac și scoici, dar acest lucru nu este încă suficient pentru a echilibra cerințele nutriționale ale porumbelului voiajor. În columbofilia contemporană, majoritatea crescătorilor adaugă vitamine și oligoelemente în apă o dată sau de două ori pe săptămână și furnizează mineralele sub formă de pulbere.

un articol de Dr. Rob Marshall

Share this content

Add a comment