Bonea Sorin, un pasionat crescător de voiajori și rasa tippler englez

- Categories : Articol

Salutări! Numele meu este Bonea Sorin. Locuiesc in Moftinu Mic, județul Satu Mare.

Dețin porumbei voiajori de peste 15 ani, cu care am concurat timp de 8 sezoane în cadrul Asociației Satu Mare. Din motive de sănătate, în 2015 am fost nevoit să renunț la zborurile cu porumbeii voiajori.

Începând cu anul 2017 dețin si rasa Tippler englez, cu care am început să concurez din 2018, an în care am si obținut primul titlu național, la categoria Tineret.

În 2019 am reușit “Zborul anului” în România, fiind arbitrat cu 17 ore și 10 minute.

Pentru cei care nu știu cum se desfășoară etapele de zbor la rasa tippler englez: o comisie formată din 2 arbitri vin acasă la participant și asistă pe toată durata zborului, zbor care are loc în jurul crescătoriei. Se lansează dimineața la prima oră (atunci când vremea e favorabilă) un stol de minim 3 porumbei, și conform regulamentului, cronometrul se oprește în momentul în care unul dintre porumbeii din stol aterizează. De asemenea, arbitrii au grijă să observe porumbeii sus pe cer cel puțin o dată la 60 de minute, pentru a fi siguri că își continuă zborul fără întrerupere. 

În 2020 am câștigat titlul atât la Maturi, Titlul Absolut, cât și zborul Anului, cu 17 ore și 12 minute.

În 2021 am reușit Eventul, obținând titlul de Campion Național Absolut, precum și Zborul anului în România: 18 ore 01 minute 

Dacă toate merg conform planului, din 2023 voi reîncepe să particip și la concursurile cu voiajori, în cadrul clubului Carei, Satu Mare.

Consider că fără păsări de calitate, fără o pregătire pe măsură și fără perseverență e practic imposibil să faci performanță.

Porumbeii mei primesc o hrană de calitate pe tot parcursul anului. De asemenea, nu le lipsește baia săptămânală dar si suplimentele pentru refacere.

Columbovet: Care îți e cel mai drag porumbel, și de ce?

Sorin: Femela 122131-2011...care mi-a adus câteva satisfactii atat la nivel de club cât și  național.

Columbovet: Ce linii de porumbei deții?

Sorin: am porumbei din crescătoriile Lucian Suceveanu, Fabian Adrian, Luca Petru, Badin Vasile, și mai nou am adus păsări de la Burciu Daniel.

Care sunt produsele pe care le folosiți în mod frecvent și cum le administrați?

Biotics, Blue salt, Amino Forte, Avimycin, RO 200, UsneGano, Immunobooster sunt câteva din produsele pe care le folosesc cu succes. Pot observa o îmbunătățire a condiției porumbeilor la scurt timp după administrarea lor, lucru care mi se pare esențial la un produs de contiționare.

Share this content

Add a comment